Reklama

Ciasta i desery

Desery świata

Tiramisu - włoski deser

Adobe.Stock

W wakacje proponujemy Państwu podróż po cukierniach naszych bliższych i dalszych sąsiadów. Co serwują na podwieczorek Włosi czy Grecy? Z czego słyną austriackie cukiernie? Podpowiadamy, jak przyrządzić smakowite desery, które przypomną nam letnie podróże.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
• 100 ml amaretto
• 3 żółtka
• 10 dag cukru
• 30 dag serka mascarpone
• 300 ml śmietanki kremówki
• 10 g żelatyny
• 100 ml wody do żelatyny
• 40 dag podłużnych biszkoptów
• kakao do posypania

Wykonanie:

Kawę zalać ¾ szklanki gorącej wody, wystudzić i dodać likier amaretto. Z żółtek i cukru ubić w kąpieli wodnej gęsty krem. Mascarpone wymieszać z ubitą wcześniej śmietanką i dodać ciepłą pianę z żółtek. Dobrze wymieszać, a pod koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Formę o wymiarach 32x23 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dnie układać podłużne biszkopty nasączone kawą z likierem, posmarować warstwą kremu i układać kolejne warstwy, aż do zużycia wszystkich składników. Formę z tiramisu wstawić do lodówki, schłodzić. Przed podaniem oprószyć kakao i pokroić na porcje.

* * *

Tiramisu to chyba najbardziej znany włoski deser. Jego nazwę tłumaczy się jako „popraw mi nastrój”, co chyba mówi samo za siebie. Do dzisiaj trwają spory między miastami Italii o pochodzenie deseru. Legenda głosi, że twórcą tiramisu był Cosimo III de’ Medici, władca Toskanii. To on zaczął podawać ten deser w czasie posiedzeń rady księstwa. Istnieje jeszcze jedna (popularna w Wenecji) teoria, jakoby tiramisu od dawnych czasów było ulubionym przysmakiem dożów.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Podziel się:

Oceń:

2014-06-24 16:47

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Tarta Tatin

Graziako

W wakacje proponujemy Państwu podróż po cukierniach naszych bliższych i dalszych sąsiadów

Więcej ...

Czy miłujesz Mnie?

Grażyna Kołek

Rozważania do Ewangelii J 21, 15-19.

Więcej ...

O ducha służby, miłosierdzia - rozpoczęły się rekolekcje pracowników Służby Zdrowia

2024-05-17 20:52

BPJG

O ducha służby, miłosierdzia, cierpliwości i pokoju modlą się na Jasnej Górze w przededniu Pięćdziesiątnicy, czyli uroczystości Zesłania Ducha Świętego, uczestnicy dwudniowych rekolekcji środowiska medycznego. Odbywają się one po raz 44., zostały zapoczątkowane przez bł. ks. Jerzego Popiełuszko. - Uczył nas, nawet swoją postawą, jak mieć serce dla człowieka - mówią pielęgniarki, które pamiętają pielgrzymki z bł. ks. Jerzym.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Czy miłujesz Mnie?

Wiara

Czy miłujesz Mnie?

Kard. Ryś: neutralność religijna polega na wspieraniu...

Kościół

Kard. Ryś: neutralność religijna polega na wspieraniu...

#PodcastUmajony (odcinek 17.):  Ale nudy!

Wiara

#PodcastUmajony (odcinek 17.): Ale nudy!

Bp Ważny do księży z diecezji sosnowieckiej: Musimy się...

Kościół

Bp Ważny do księży z diecezji sosnowieckiej: Musimy się...

Anioł z Auschwitz

Wiara

Anioł z Auschwitz

10 mało znanych faktów o objawieniach w Fatimie

Wiara

10 mało znanych faktów o objawieniach w Fatimie

Świadectwo Raymonda Nadera: naznaczony przez św. Szarbela

Wiara

Świadectwo Raymonda Nadera: naznaczony przez św. Szarbela

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania

Wiara

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania

Nowenna do św. Andrzeja Boboli

Wiara

Nowenna do św. Andrzeja Boboli