Chłodnik to świetny sposób na orzeźwiający obiad w upalne dni. Potrawę można przygotować szybko i podawać z młodymi ziemniakami obsypanymi koperkiem lub z chrupiącymi grzankami.
Składniki: ·· 200 g świeżego szczawiu
.. szklanki bulionu warzywnego
·· 1 długi ogórek
·· 1 pęczek rzodkiewki
·· 250 ml kwaśnego mleka, jogurtu lub kefiru
·· 250 ml kwaśnej śmietany
·· 1 pęczek koperku
·· sól, pieprz, sok z cytryny
·· 2-3 jajka ugotowane na twardo.
WYKONANIE: Szczaw przebierz, wypłucz, zalej bulionem warzywnym i gotuj przez 10 min. Zostaw do ostygnięcia.
Rzodkiewkę i obrany ogórek pokrój w niewielką kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wrzuć do zupy.
Wymieszaj z kwaśnym mlekiem i śmietaną, dodaj posiekany koperek, dopraw do smaku.
Schłódź w lodówce. Podawaj z posiekanym jajkiem.
Jak powstały i skąd pochodzą wezwania Litanii Loretańskiej? Niektóre z nich wydają się bardzo tajemnicze: „Wieżo z kości słoniowej”, „Arko przymierza”, „Gwiazdo zaranna”…
Magdalena Guziak-Nowak: wszystkie ręce na pokład dla ochrony życia dziecka nienarodzonego
2024-05-04 09:55
ek/KAI
Adobe.Stock
- Jestem przeciw aborcji, ponieważ po pierwsze nie wolno zabijać niewinnych dzieci, a po drugie kobiety zasługują na dobrą, konkretną, realną pomoc w rozwiązaniu ich prawdziwych problemów, z którymi czasami w ciąży muszą się borykać, a nie na taką tanią alternatywę, która do końca życia pozostanie wyrwą w sercu - mówi Magdalena Guziak-Nowak, sekretarz zarządu Polskiego Stowarzyszenia Obrońców Życia Człowieka, dyrektor ds. edukacji.