SKłADNIKI: 1/3 półkilogramowego makaronu penne
Olej roślinny
3 plastry szynki, boczku lub kiełbasy
3 jajka
Parmezan lub inny tarty ser
WYKONANIE: Makaron gotujemy według uznania. W tym czasie na patelni, na odrobinie oleju, delikatnie przesmażamy wybrane przez nas mięso. Po wyłączeniu ognia wbijamy do niego jajka i mieszamy. Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię; mieszamy. Gdy ktoś preferuje jajka bardziej ścięte, można jeszcze na chwilę postawić patelnię na palnik. Dodajemy na wierzch nieco parmezanu lub innego tartego sera. (Koszt ok. 6-7 zł). Podobne ceny przygotowania: risotto, ryż z jabłkiem i cynamonem, makaron z tuńczykiem czy wegetariański gulasz.
Wytrwajcie w miłości mojej! – mówi jeszcze Jezus. O miłość czy przyjaźń trzeba zabiegać, a kiedy się je otrzymuje, trzeba starać się, by ich nie spłoszyć, nie zmarnować, nie zniszczyć. Trzeba podjąć wysiłek, by w nich wytrwać. Rzeczy cenne nie przychodzą łatwo. Pojawiają się też niezmiernie rzadko, dlatego cenić je trzeba, kiedy się wreszcie je osiągnie, trzeba podjąć starania, by w nich wytrwać.
Niech miłość do Maryi będzie sprawdzianem polskiego ducha
2024-05-03 23:18
BPJG oprac. KP
Karol Porwich / Niedziela
- Maryja Królowa Polski, to tytuł, którym określił Bogarodzicę 1 kwietnia 1656 r. król Jan Kazimierz podczas ślubów lwowskich, by dramatyczne wówczas losy Ojczyzny i Kościoła powierzyć jej macierzyńskiej opiece, przypomniał na rozpoczęcie wieczornej Mszy św. w intencji archidiecezji częstochowskiej o. Samuel Pacholski, przeor Jasnej Góry. Wieczorna Eucharystia pod przewodnictwem abp Wacława Depo, metropolity częstochowskiego oraz Apel Jasnogórski z udziałem Wojska Polskiego zwieńczyły uroczystości trzeciomajowe na Jasnej Górze. Towarzyszyła im szczególna modlitwa o pokój oraz w intencji Ojczyzny.