Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Czy warto jeść orzechy włoskie?

Niedziela Ogólnopolska 10/2024, str. 62

Adobe.Stock

Owoce orzecha włoskiego, mimo wysokiej kaloryczności, zalicza się do najzdrowszych orzechów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Orzech włoski to drzewo owocowe naturalnie występujące na terenach Azji oraz południowej Europy. Drzewo uprawiano również w starożytnej Grecji oraz w Rzymie. W naszym kraju orzech włoski jest już od setek lat. Uprawą zajmują się głównie mieszkańcy południowej oraz południowo-wschodniej części kraju.

Owoc orzecha włoskiego jest pestkowcem. Jadalna część nazywana jest jądrem orzechowym. Orzechy włoskie są dobrym źródłem potasu, fosforu, zawierają również dużo wapnia oraz magnezu. Warto zwrócić uwagę na fakt, że wysoka wartość energetyczna orzechów wynika z zawartości tłuszczów. Należy jednak umieć rozróżnić ich jakość. Wyróżniają się znikomą ilością nasyconych kwasów tłuszczowych i wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy włoskie przyczyniają się do wzrostu zawartości kwasu alfa-linolenowego. Odpowiednia ilość tego kwasu w organizmie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka nagłego zgonu z powodu chorób układu krążenia. Ponadto kwas ten odpowiada za regulację stężenia cholesterolu we krwi. Z racji niskiej zawartości sodu owoce te mogą być bez problemu spożywane przez osoby z nadciśnieniem tętniczym.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zawartość kwasów omega-3, folianów oraz witaminy E sprawia, że orzechy włoskie wykazują właściwości potrzebne do prawidłowej pracy mózgu. U osób starszych wpływają na opóźnienie procesów starzenia i niektórych chorób układu nerwowego. Z kolei u osób młodych wpływają na wsparcie procesów myślowych, a także poprawiają pamięć. Zawarte w orzechach kwasy omega-3 mogą wpływać również na obniżenie ryzyka depresji.

Orzechy są zalecane zarówno osobom z rozpoznaną cukrzycą, jak i tym z grupy ryzyka. Cechują się niskim indeksem glikemicznym. Bogactwo antyoksydantów sprawia, że orzechy powinny być spożywane jako składnik diety w trosce o układ krwionośny i serce. Ponadto orzechy zawierają L-argininę, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego.

Reklama

Mimo że orzechy włoskie są wysokokaloryczne, zostało udowodnione, iż są one pomocne w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Są bardzo sycące, przez co niwelują uczucie głodu.

Sugeruje się spożywanie ok. 30 g orzechów włoskich w ciągu dnia. Taka porcja zapewni odpowiednią podaż zawartych w orzechach składników mineralnych i witamin. Dostarczy ok. 200 kcal. Orzechy mogą być samodzielną przekąską, a także dodatkiem do owsianki czy jogurtu.

Podziel się:

Oceń:

+2 0
2024-03-05 14:24

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Wkrótce Dzień Dziecka w Rzymie

2024-04-28 16:13

Ewa Pankiewicz

Więcej ...

Watykan: ogłoszono program papieskiej wizyty w Weronie

2024-04-29 11:54

PAP/EPA/ANDREA MEROLA

Nazajutrz po wizycie duszpasterskiej w Wenecji, Stolica Apostolska ogłosiła oficjalny program wizyty papieża w Weronie w dniu 18 maja.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Świadectwo: Maryja działa natychmiast

Rodzina

Świadectwo: Maryja działa natychmiast

Gniezno: abp Antonio Guido Filipazzi przekazał krzyże...

Kościół

Gniezno: abp Antonio Guido Filipazzi przekazał krzyże...

Bp Krzysztof Włodarczyk: szatan atakuje dziś fundamenty...

Kościół

Bp Krzysztof Włodarczyk: szatan atakuje dziś fundamenty...

Św. Katarzyna ze Sieny

Święci i błogosławieni

Św. Katarzyna ze Sieny

Sosnowiec: bp Artur Ważny – nowym biskupem sosnowieckim

Kościół

Sosnowiec: bp Artur Ważny – nowym biskupem sosnowieckim

Maryjo ratuj! Ogólnopolskie spotkanie Wojowników Maryi w...

Kościół

Maryjo ratuj! Ogólnopolskie spotkanie Wojowników Maryi w...

Matka Boża Dobrej Rady

Wiara

Matka Boża Dobrej Rady

Była aktorką porno - teraz robi różańce!

Kościół

Była aktorką porno - teraz robi różańce!

Legenda św. Jerzego

Święci i błogosławieni

Legenda św. Jerzego