Każda roślina podczas wzrostu uwalnia do ziemi związki chemiczne, które nie są obojętne dla jej sąsiadów. Niekiedy rośliny są też nosicielami chorób wirusowych, które atakują inne rośliny. Jak je dobierać i sadzić, by sobie wzajemnie nie szkodziły, a przeciwnie – by sobie pomagały?
Pomidory z bazylią – nie tylko wyjątkowo smakują, ale też stanowią dobraną parę na grządce. Bazylia sprzyja pomidorom, gdyż odpędza od nich przędziorki, mszyce i mączlika szklarniowego. Przyciąga zaś pszczoły, co sprzyja zapyleniu kwiatów pomidora.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Czosnek posadzony obok truskawek uchroni je przed szarą pleśnią.
Marchew posadzona obok cebuli, pora, fasoli i grochu przyspiesza ich kwitnienie i owocowanie.
Pomidor przyspiesza wzrostu czosnku i selera.
Ogórek posadzony obok bobu i grochu sprawia, że one szybciej rosną i kwitną.
Por i cebula posadzone przy burakach są mocniejsze, odporniejsze na choroby i lepiej rosną.
Koper dobrze jest posiać rzutowo w małych kępkach na grządkach marchwi, buraków lub między pomidorami. Jest wówczas mocniejszy i rośnie większy.
Również sałata, warzywa kapustne oraz rzodkiewka sadzone w grupie są bardziej mięsiste i smaczniejsze.
Pachnące zioła, jak tymianek czy rozmaryn, w doniczkach warto postawić przy fasoli, pomidorach, dyni w czasie kwitnienia, gdyż zwabiają owady zapylające warzywa.
Reklama
Fasolę dobrze jest posadzić z miętą, gdyż skutecznie odstrasza mrówki.
Groch i groszek pachnący przyspieszają wzrost i dojrzewanie ogórków, cukinii i kabaczków.
Dobrze jest pamiętać, aby nie sadzić obok siebie roślin z tej samej grupy botanicznej, np. pomidorów i papryki. Wiele szkodników, które występują na pomidorze, w krótkim czasie zadomowi się także na papryce.