Polecają Siostry Nazaretanki z Domu Rekolekcyjnego Archidiecezji Częstochowskiej „Święta Puszcza” w Olsztynie. Dom ten położony jest na Szlaku Orlich Gniazd, otoczony pięknym lasem sosnowym. Można tu korzystać z atrakcji turystycznych i uprawiać sporty. Siostry zapraszają na rekolekcje, dni skupienia lub na wypoczynek. Oferują też dobrą kuchnię.
kurczak
włoszczyzna
cebula
pęczek natki pietruszki
100 g masła
1 kostka bulionu
2 kieliszki wódki (może być wytrawna lub nalewka)
2 łyżki mąki
pół szklanki chudej śmietany
Wykonanie:
Kurczaka umyć, podzielić na porcje i osuszyć w papierowym ręczniku. Na roztopiony tłuszcz wrzucić startą włoszczyznę i drobno pokrojoną cebulę. Na to ułożyć porcje kurczaka, a na wierzch - natkę pietruszki. Zalać 2 szklankami bulionu. Dodać alkohol. Gotować ok. godz. Wyjąć kurczaka, przecedzić sos i zagęścić go mąką oraz doprawić śmietaną.
Słoiczek tej wykwintnej konfitury przyniósł do naszej redakcji ks. Andrzej Kornacki, proboszcz parafii św. Franciszka z Asyżu w Blachowni, z pytaniem, z czego została zrobiona. Nikt nie zgadł, że podstawowym składnikiem są zielone pomidory. Przepis na tę konfiturę przywiózł przed laty z Francji ojciec ks. Andrzeja.
O ducha służby, miłosierdzia - rozpoczęły się rekolekcje pracowników Służby Zdrowia
2024-05-17 20:52
BPJG
BPJG
O ducha służby, miłosierdzia, cierpliwości i pokoju modlą się na Jasnej Górze w przededniu Pięćdziesiątnicy, czyli uroczystości Zesłania Ducha Świętego, uczestnicy dwudniowych rekolekcji środowiska medycznego. Odbywają się one po raz 44., zostały zapoczątkowane przez bł. ks. Jerzego Popiełuszko. - Uczył nas, nawet swoją postawą, jak mieć serce dla człowieka - mówią pielęgniarki, które pamiętają pielgrzymki z bł. ks. Jerzym.